SharePoint 2013 Hosting with ASPHostPortal :: Configures the Application Server and Web Server

The pre-requisites installation in one of my recent SharePoint 2013 farm installations was failing at the step where it configures the Application Server and Web Server role for the Server:

installationerror

 

Further, the error logs had the following entry:

  • Request for install time of Application Server Role, Web Server (IIS) Role
  • Install process returned (0)
  • [In HRESULT format] (0)
  • “C:\Windows\system32\cscript.exe” “C:\Windows\system32\iisext.vbs” /enext “ASP.NET v4.5.30319″
  • Request for install time of Application Server Role, Web Server (IIS) Role – Install process returned (1)
  • [In HRESULT format] (-2147024895)
  • Error when enabling ASP.NET v4.5.30319 – Last return code

Since I did not find much community guidance around this, I thought I’ll do some research myself and post the solution for other’s benefit as well. A little bit of digging around revealed that the IISExt.vbs script file was indeed missing from the C:\Windows\System32 folder. Further research revealed that the script is part of the IIS 8.0 scripting tools. The solution therefore is as simple as enabling the IIS 8.0 Scripting Tools through the Server Roles and Features Wizard. The path to the IIS 8.0 Scripting Tools is shown in the following screen capture:

iis6scriptingtools

That’s it. Your pre-requisites installation should proceed as intended after you install these tools… Good Luck with your install! :D